Järbo Hembygdsförening

klipp/txt/gatunamnen.php

Stegfabriken

Nutida besökare som passerar förbi huset ser bara skylten "Sörqvist Teknik" medan infödingarna pratar om STEGFABRIKEN och kanske till och med om Facks Paviljong. Vem var denne Fack?

Conrad Fack Bilden är från en notis om Conrad Fack som publicerades 24 januari 1983 när han fyllde 91 år. Det var ganska mycket han hann med denna driftige man som byggde och gav namn åt det röda hus som senare blev en industribyggnad. Han har en egen artikel.

Conrad Fack - en mångsysslare

Stegfabriken Järbo Stegfabrik har funnits sedan 1947. I artikeln nedan från 1970 intervjuas Sten Eriksson som blev ny ägare två år tidigare.

Här kan man se att det inte bara var stegar som tillverkades. Man hade också brotrappor, det vill säga yttertrappor i sortimentet, liksom balkonger och skärmtak. Stegarna var ganska "standardiserade" medan de övriga produkterna måste göras i olika modeller och med anpassningar för kundens behov.

Att det var hållbara saker kan man se då många av dem sitter kvar än i dag. Det är säkert inte så att produkterna blev "utslitna" som har gjort att andra blivit utbytta.

Artikel om stegfabriken 1970 

Man kan ju notera att det i artikeln står "Faxpaviljongen", men så skriver bara en utböling - det kan knappast ha varit John Dahl i dett fall.

Stegfabriken Sigurd Holmberg spelade i sin ungdom i Facks Paviljong. Här på bilden är han utanför det som senare blev Stegfabriken. Enligt den här artikeln byggdes lokalen i början på 1920-talet och från 1927 drev Albin Nyström den under namnet Järbo danspaviljong. Cirka 10 år senare hade Nils Olsson cykelverkstad där fram till 1949 när K J Johansson flyttade in med sin stegfabrik.

Minnenas paviljong ... 

annons

Och en länk till den verksamhet som bedrivs i dag.

Sörqvist Teknik i Stegfabriken 

...mer ska det förhoppningsvis bli

 

PRELIMINÄR

Uppdaterad 2019-09-14