Järbo Hembygdsförening

Ett skrädderi

På Finnäsgatan ligger ett oansenligt hus som innehåller en tidsresa. Där fanns till i mitten på 1950-talet ett skrädderi. Därefter har nästan ingenting hänt. Här förlyttas man direkt 60 år tillbaka i tiden.

Denna fotodokumentation är gjord i augusti 2018. Texten har nuvarande ägare bidragit med.

Skrädderiet på Finnäsgatan Skräddarmästaren Erik Andersson, född 1882, lät bygga en skräddarverkstad 1923 i anslutning till sitt hem i Järbo - Finnäs 4:35, Fridstorp. Där arbetade han fram till 80-årsåldern.

Skräddaren tog mått på kunden, tillverkade mönster och tillsammans med kunden valdes ett passande tyg och knappar. Dessa fanns i provböcker och i otaliga små spännande askar som fortfarande ligger kvar i hyllorna.

Skräddarens namnskylt

Under arbetets gång gjordes två provningar och sedan levererades plagget som den stolte ägaren säkert bar under många år. Det kanske var en kostym som bara användes vid högtidliga tillfällen eller en kappa för dagligt bruk.

 

Fortsättning längs ned på sidan

Skrädderi Arbetsrummet är ganska intakt

Skrädderi På den här arbetsbänken satt skräddarna, se bilden i fönstret

Skrädderi De flesta arbetsredskapen finns kvar

Skrädderi Singer symaskin som försetts med elmotor

Skrädderi Den här maskinen heter Phoenix

Skrädderi Vackrast av dem alla är den gamla Dürkopp-maskinen

Skrädderi Ordning och reda på alla knappar

Skrädderi Knapparna låg i små askar

Skrädderi Det här är administrationen sköttes

Skrädderi Moderiktiga tyger skulle det vara

Skrädderi Lite kuriosa: bordsbenen är gjorda av trådrullar

Skräddarna satt naturligtvis på bordet i skräddarställning med korslagda ben. Här nålades och fållades. Det kan man se på ett foto från gamla tider.

Men man hade också symaskiner där tygstyckena syddes ihop till byxor, kavajer med mera. Fler modeller finns kvar, både de som drevs med trampor och senare med påbygda elmotorer.

På övervåningen fanns en lägenhet med 1 rum och kök. Där kunde en eller två anställda skräddare eller gesäller bo.

Fram till tidigt 40-tal hade man delvis självhushåll med kor och gris. Anställda serverades mat och fick sina kläder tvättade av Eriks hustru Maria framtill hennes död 1939 och därefter av dottern Margit. 1939 anställdes skräddaren Helge Jacobsson, född 1915 i Torsåker. Han gifte sig med Eriks dotter Margit och de fick två döttrar.

Skräddarna sydde kostymer, kavajer, byxor, frackar, överrockar, liksom damdräkter, kjolar, kappor och långbyxor. Även barnytterkläder syddes. Under 40- och 50-talen var golfbyxor och slalombyxor populära bland unga män och pojkar.

Naturligtvis gjorde man ändringar av kläder, uppläggning med mera. Dragkedjor och knappar syddes i. Återanvändningen var naturlig. Kläder var dyra på den tiden. Tyger köptes från olika leverantörer, bland andra Gestriklands Yllefabrik i Järbo.

Ibland kom vandrande skräddargesäller. De fick mat och övernattning och arbetade några dagar. Ibland berättade de rövarhistorier om skrädderier de besökt! Innan de promenerade vidare fick de betalning av både Erik och Helge.

I mitten av 50-talet slutade Helge, för att i stället arbeta på Sandviken Järnverk som gav kortare arbetstid och säkrare inkomst.

Gården finns med på vår Googlekarta över gårdsnamnen, område övriga, objekt 35.

Googlekarta över gårdsnamnen 

Sidan uppdaterad 2018-10-28

skrädderi Slutligen en titt i priskuranten. Vad sägs om ridbyxor (dam) för 40 kr.