Järbo Hembygdsförening

Konst i naturen

Vem var det som smög omkring i skogarna runt Järbo och målade konstverk på stenarna? Alla Järbobor vet - eller har i alla fall en teori om det. Utöver den artikel som kom 1983 så har jag inte hittat några erkännanden i klippen. I samband med arbetet med "Kuriosa-kartan" berättade en person om sina målningsäventyr.

Älgmålningen

Svältgränsen

Jag har hittat ett antal klipp från olika tider, där målningarna är dokumenterade. Synd bara att det inte var tryck i färg då.

Älgen är nog en av de mera kända konstverken, i ädel kamp mot björnen på Västerhällan. Många av dessa målningar var både stora och färggranna.

Konstverk i skogen (1970-08-25) 

Svältgränsen i Svärdsjö har trollkonst i skogen (1980-08-29) 

Det finns björn i Järbo (1970-10-02) 

Björnen

Indianen

Indianen tillhör också de mer kända och finns inte långt från älgen.

Ännu en okänd konstnär har "slagit till" i Järboskogarna (1980-07-23) 

Hjorten

Den här hjorten hör nog till de mindre kända. Frågan är om den finns kvar i dag? Och var? Några nutida dokument har jag inte hittat.

Utökad konstsalong ... (1981-09-22) 

Myskoxe

Här är ytterligare en målning som hör till de mindre kända.

Myskoxe i Östby (1981-09-02) 

Den myskoxe som enligt notisen finns på Västerhällan syns ganska väl ännu i dag. På Kuriosa-kartan finns en aktuell bild.

Tjädern

Tjäder på hällen (1982-07-03) 

Platsen för tjädern är identifierad till Västerhällan men av själva målningen syns inte ett spår.

Om man ska tro på nutida Facebook så kan det vara en Lennart Rhen som är upphovsmannen till ett eller flera av dessa. Och tydligen Nisse Lundkvist också.

Men så här var det enligt ett klipp från 1983 då naturkonstnärerna träder fram. Här berättar de om hur det gick till med "Älgen", "Björnen", "Trollet" och "Myskoxar". Idén har de fått från en målning på en fäboddörr i Sneås gjord av Ecke Hedberg.

Järboskogarnas okända konstnärer träder fram (1983-09-27) 

Men vad har hänt på senare tid? Flera av målingarna har bättrats på och i ett fall ändrats. Björnen på Västerhällan är ett sådant exempel där nuvarande bild ser annorlunda ut än "originalet".

Gunnar Lundqvist berättar att hans far målat "Myskoxen" och målat om "Björnen" på Västerhällan, detta efter förfrågan från "Bengts Göran". Det här skedde enligt uppgift i slutet på 1990-talet. Men enligt tidningsklippet från 1983 fanns redan en myskoxe på Västerhällan.

Det ser alltså ut som en viss konflikt om upphovsmannaskap vad gäller "Myskoxen", men det är kanske så enkelt att även den blev ommålad eller förbättrad, liksom björnen.

Nils Lundqvist har målat många tavlor med lokala motiv från Järbo och de finns nu på en egen sida.

naturkonst

Hacke Hackspett

Allteftersom genomgången av klippböckerna framskrider så dyker det upp mer dokumentation. Senaste fyndet är Hacke Hackspett vid Sandsjön. Numera är även dess plats avslöjad och utmärkt på kartan.

Hacke i Järboskogen 

Hälltjärn

Detta är det senaste "fyndet" bland klippen. Vid Hälltjärn finns en stig där det också finns målningar på stenar. Tidigare har jag funnit Bamse och Musse Pigg där, men tydligen ska det i alla fall 1994 ha även ha funnits dessa sju små dvärgar med Snövit. Dags att leta igen!

Vildmarksdag i Hälltjärn 

Lite kul och lite märkligt är att dessa bilder som få har sett fortfarande är lockande och intressanta.

Vem var Lennart Rehn?

En av de personer som sägs ha varit upphovsman till ett eller flera av de verk som finns ute i naturen hette Lennart Rehn. Det har på sistone dykt upp nytt och annat material om honom, så mycket att jag har gjort en egen sida för detta.

Sida om Lennart Rehn

Guide till platserna

Tillsvidare kan ni få lite guidning till de platser som är identifierade. Följ med på den här Googlekartan. Nu utökad med Bamse, Musse Pigg och "grottmålningen" samt några andra saker.

Kuriosa i Järbo-trakten 
(kartan uppdaterad 2020-05-04)

 

Sidan uppdaterad 2020-05-19