Järbo Hembygdsförening

Stegfabriken

Nutida besökare som passerar förbi huset ser bara skylten "Sörqvist Teknik" medan infödingarna pratar om STEGFABRIKEN och kanske till och med om Facks Paviljong. Vem var denne Fack?

Conrad Fack

Bilden är från en notis om Conrad Fack som publicerades 24 januari 1983 när han fyllde 91 år. Det var ganska mycket han hann med denna driftige man som byggde och gav namn åt det röda hus som senare blev en industribyggnad. Han har en egen artikel här i klippböckerna.

Conrad Fack - en mångsysslare

Stegfabriken

Järbo Stegfabrik har funnits sedan 1947 (eller 1949?). I artikeln nedan från 1970 intervjuas Sten Eriksson som blev ny ägare två år tidigare.

Här kan man se att det inte bara var stegar som tillverkades. Man hade också brotrappor, det vill säga yttertrappor i sortimentet, liksom balkonger och skärmtak. Stegarna var ganska "standardiserade" medan de övriga produkterna måste göras i olika modeller och med anpassningar för kundens behov.

Att det var hållbara saker kan man se då många av dem sitter kvar än i dag. Det är säkert inte så att produkterna blev "utslitna" som har gjort att andra blivit utbytta.

Danspalats i Järbo ... (1970) 

Man kan ju notera att det i artikeln står "Faxpaviljongen", men så skriver bara en utböling - det kan knappast ha varit John Dahl i dett fall.

Stegfabriken

Sigurd Holmberg spelade i sin ungdom i Facks Paviljong. Här på bilden är han utanför det som senare blev Stegfabriken. Enligt den här artikeln byggdes lokalen i början på 1920-talet och från 1927 drev Albin Nyström den under namnet Järbo danspaviljong. Cirka 10 år senare hade Nils Olsson cykelverkstad där fram till 1949 när K J Johansson flyttade in med sin stegfabrik.

Minnenas paviljong ... (1972) 

Stegfabriken

I den här artikeln i Arbetarbladet från 1987 berättar Sten Eriksson om fabriken och tillverkningen. Han började som lärling 1957 och tog över verksamheten 1968. Från början var man sju-åtta anställda. Nu arbetar han ensam.

Han lär ha hållit på bra länge efter den här artikeln. Källorna säger inget om det. Han avled i januari 2019.

Sten gör stegar ... (1987) 

Ett par ännu tidigare artiklar från tiden när Kjell Jonsson ägde fabriken berättar om innovativa produkter och entreprenörskap.

Helsvetsad trappa ... (1960) 

Sotares klagan ... (1961) 

annons

En annons från "storhetstiden", 1970.

gårdsnamn Facks Paviljong, senare Stegfabriken, nu Sörqvist Teknik, bild från 2008.

Här en länk till den verksamhet som bedrivs i dag.

Sörqvist Teknik i Stegfabriken (2016) 

 

Uppdaterad 2020-09-28